Det tager tid, men det er det hele værd.

IMG_0194Jeg holder virkelig meget af brød. Det er selvfølgelig ikke så moderne at holde af brød, hvis det da ikke er lavet af alt muligt andet end mel. For mig er surdejsbrød noget af det bedste der findes. Det smager af mere og har en bedre krumme. Men endnu mere vigtigt er, at det er en proces som ændrer sig hele tiden. Man får et nyt brød hver gang.

Det har taget mig mange forsøg over mange år at finde en surdej der var til at have med at gøre. Det kræver også en smule disciplin at passe den, eller det er der mange som syntes. Men min surdej nægter at dø….. den er nu et år gammel ….og jo den har fået førstehjælp et par gange, men det er den samme som jeg startede med.

Den opskrift jeg bruger nu er fra en bagebog der hedder Bagebiblen – den ultimative bagebog. Den stammer fra et bageri der ligger i Sydney. Det interessante er at den er meget nordisk i sin tilgang til at bage. Men nu er Australien jo heller ikke kendt for sin bagekunst. Jeg giver den en stor anbefaling herfra, det er den bagebog jeg kigger mest i. ( Tak til min søde Svigermor som har givet mig bogen i gave og som for øvrigt har denne hyggelige blog: bettysunivers.blogspot.com)

Nu til surdejen. Det kan tage tid at få liv i en surdej, men det er det hele værd….. det lover jeg! En anden ting man skal vide er at der går ret meget mel til i processen. Melet skal være økologisk ellers er der ikke noget liv eller smag tilbage, jeg bruger Kornkammerets hvedemel fra Netto.

Sådan starter du den….

 1. dag
  50ml vand og 50 g mel røres sammen og stilles natten over.
 2. dag
  50ml vand og 50 g mel røres sammen og dejen fra dagen før vendes i. Skålen filmes og stilles natten over.
 3. dag
  100ml vand og 100 g mel røres sammen og dejen fra dagen før vendes i. Skålen filmes og stilles natten over.
 4. dag
  200ml vand og 200 g mel, ja gæt selv hvad der nu skal ske…
 5. dag
  Nu skal du af med noget af surdejen ellers får du for meget dej. Der skulle gerne være 800 g dej i skålen nu. Smid 700 g væk, desværre, jeg ved godt det virker som spild.
  Nu starter du forefra, fra 2. dagen med de 100 g surdej du har tilbage og sådan fortsætter du i tre uger….

Din surdej er klar når den lugter syrligt og der er bobler i den.

Jeg vender tilbage med selve bageopskriften, nu skal du lige have lavet surdej….

IMG_0172-2

 

Reklamer

One thought on “Det tager tid, men det er det hele værd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s